Graudaugu produkti

graudaugu produkti Uztura piramīda mums uzskatāmi demonstrē, ka ēdienkartes svarīgākā daļa ir graudaugu produkti maize, putra, muslis un makaroni. Tie tad arī vārda tiešā nozīmē ir galvenie enerģijas piegādātāji mūsu organismam. Šo izstrādājumu sastāvā ietilpst ciete, kas gremošanas trakta fermentu darbības rezultātā tiek pakāpeniski sašķelta un, uzsūcoties asinīs jau kā glikoze, nodrošina gan muskuļus, gan galvas smadzenes ar šo orgānu darbībai nepieciešamo enerģiju.

Svarīgi lai šie graudaugu produkti būtu graudu nevis miltu izstrādājumu veidā. Tādēļ labāk izvēlēties pilngraudu maizi, makaronus, putru vai musli.

Pie graudaugu pārtikas produktiem pieskaitāmi produkti, kas ražoti no graudaugiem – kviešiem, miežiem, griķiem, auzām un rīsiem. Puse no cilvēkam nepieciešamās enerģijas ir jāuzņem ar šīs grupas produktiem, jo tie saturs dažāda veida balastvielas, it sevišķi pilngraudu maize un zemu tauku saturu. Lielais šķiedrvielu daudzums ļauj izjust sāta sajūtu, uzņemot mazāku kaloriju daudzumu. Ja cilvēks ikdienas uzturā lieto pilngraudu izstrādājumus, piemēram, auzu pārslu biezputru vai pilngraudu kviešu maizi, ir iespējams izsargāties arī no daudzām hroniskām saslimšanām.

Maize ir viens no galvenajiem ikdienas pārtikas produktiem, un tās uzturvērtību nosaka dažāda maluma rudzu, kviešu un citu graudu milti. Vērtīgāka ir maize no rupja maluma miltiem, kā arī maize, kurai ir pievienotas dažādas sēkliņas, graudi un klijas – šādās maizēs ir vairāk vitamīnu, minerālvielu, polinepiesātināto taukskābju un šķiedrvielu. Maizes uztura vērtību un atbilstību mūsu organisma vajadzībām nosaka tās sastāvs. Vidēji maize satur 37 – 47% ūdens, 6 – 8% olbaltumvielu, 1 – 2% tauku, 42 – 58% ogļhidrātu, 3 – 4% balastvielu, 1- 2% minerālvielu un vitamīnu.

Daudzi kļūdaini uzskata, ka maize ir viens no barojošākiem pārtikas produktiem, bet tas ir apkārtējās sabiedrības stereotips, jo graudaugu produktos ir zems tauku saturs. Viss ir atkarīgs no sviesta vai margarīna kārtiņas, ko uzziežam uz maizes šķēles, divkāršojot tās kaloriju daudzumu.

Zinātnieki ir aprēķinājuši, ka katru dienu nepieciešams apēst septiņas šķēles maizes, kas nozīmē, ka varam maizi izmantot gan kā piedevu kādam ēdienam, gan ēst vienu pašu kā našķi.

Kā jau minēju, viens no graudaugu produktiem ir auzu pārslu biezputras. Putras ir ideāls pārtikas produkts, kas piemērotas mūsu klimatam. Pateicoties termiskajai apstrādei to pagatavošana neaizņem daudz laika. Pēc garšas graudi ir samērā neitrāli, tāpēc no tiem var pagatavot gan sāļos tā arī saldos ēdienus. Daudzi zina, ka no auzu pārslām, tas sagrauzdējot ar cukuru, reizēm pievienojot sviestu un sajaucot ar putukrējumu, iegūst ļoti garšīgu saldo ēdienu. Tās arī izmanto gatavojot auzu pārslu cepumus. Taču tik retais zina, ka tikpat labi šim mērķim noderīgas ir arī kviešu, rudzu, griķu un arī piecgraudu pārslas.

Musli pamatā ir veselie graudi: auzas vai kvieši. Izmantojot visu graudu pilnībā, ēdienā tiek saglabātas visas vērtīgās grauda sastāvdaļas: vitamīni, minerālvielas un dažādas bioloģiski aktīvas vielas, kas nodrošina ķermeņa labsajūtu. Savukārt dažreiz sastāvā esošais medus – uzlabo apetīti un sniedz papildu enerģiju.

Viens no graudaugu produktiem ir arī pilngraudu makaroni. Pilngraudu makaronu sastāvā vairāk kā puse parasti irpilngraudu miltu, kuri satur ogļhidrātus un proteīnus, kas nepieciešami cilvēka uzturam. Pateicoties tam, ka pilngraudu produkts sastāv no klijām un dīgļiem, organisms tiek bagātināts ar uzturvielām – vitamīniem, minerāliem, antioksidantiem, veselīgām taukvielām un šķiedrvielām. Pilngraudu makaroni ne tikai palīdz uzturēt veselību – tie ir arī garšīgi. Pilngraudu produkti sniedz organismam spēku un palīdz ilgāk uzturēt sāta sajūtu.

Birkas: , , , , , , ,

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: