Par maizes cepšanu mājas apstākļos

majas ceptas maizitesŠodien sabiedrība pievērš aizvien lielāku uzmanību ikdienas uzturam, apzinoties, ka tas ir pamatā veselībai un veselīgam dzīvesveidam. Daudzi ir dzirdējuši un zina uztura piramīdu un labi atceras kādi produkti veido tās pamatu. Tie ir graudu produkti, maize, makaroni, pārslas, sauso brokastu produkti. Šoreiz pievērsīšos tādam produktam kā maize, kas katram latvietim asociējās ar mājas sajūtu, svētku un ģimenes kopības – vienotības simbolu. Šī sajūta saglabājusies no mūsu tautas pirmsākumiem, un ir svarīgi to nodot tālāk mūsu bērniem. Tāpēc šoreiz parunāsim par ikdienas, svētku, gadskārtu sajūtām un smaržām un kas to veicina. Tā ir mājas pavarda kurināšana un cepšana. KAPĒC TAS BŪTU JĀDARA?
1. Tas ir veids kā dažādot savu ikdienu
2. Darot to ģimenē kopā mēs nostiprinām kopības apziņu.
3. Turpinām tradīcijas.
4. Veidojam savu garšas maizi.
5. Dažādojam savu uzturu padarot to veselīgāku.
Tagad pie darbiem, maizi, maizītes, cepumus, kēksus un pīrāgus var izcept kā parastajās ar malku kurināmās plītīs, tā arī gāzes un elektriskajās krāsnīs. Turklāt elektropreču veikalā nopērkamās maizes krāsnīs var izcept tikai maizi un kēksus. Izmantojot gāzes plītis jāatceras, ka ieteicams mīklas sagataves mitrināt ja tas iespējams vai vislabāk krāsnī ievietot trauku ar ūdeni, kas cepšanas kamerā esošo karstumu padara maigāku. Noteikti ieteiktu, ja krāsns ir vecāku modeļa vai māc šaubas par atbilstošas temperatūru tajā – iegādāties ievietojamu termometru, kuru varēs lietot arī elektriskajās vai malkas krāsnīs. Dažas mājās sastopamas krāsnis, kur temperatūras apzīmējumi ir skaitļos – tas ir aptuveni taču ja cepam regulāri tad arī spējam panākt vēlamo rezultātu.

Zināšanai:
1-140-160 C
2-160-180 C
3-180-200 C
4-200-220 C
5-220-240 C
6-240-260 C
7-260-280 C
8- 280
Ja cepot ņemam palīgā kādas senākas grāmatas atceramies, ka eksistē apzīmējumi:
Tie atbilst:
Ļoti lēnā -120C.
Lenā-150C
Mēreni lēnā -180 C
Mērenā -200 C
Mēreni karstā-230 C
Karstā – 250C
Ļoti karstā – 270C
Pirms ievietojam krāsnī maizi cept, krāsns jau ir pietiekoši karsta. Tas par cepšanu, bet lai varētu cept, ķeramies pie paša galvenā – mīklas veidošanas. Lai izveidotu visvienkāršāko Kviešu maizes mīklu nepieciešamas pamatizejvielas – tās ir milti, ūdens, raugs, sāls. Ja vēlamies papildus varam pievienot pienu, sviestu, raugu, margarīnu, cukuru, medu, rozīnes utt.
Bet par dažām maizes cepšanas receptēm uzrakstīšu citu reizi!

Birkas: , , , ,

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: