Dažādas putru receptes

Kā jau minēju, viens no graudaugu produktiem, kas ir veselīgs un noderīgs mūsu vēderiem – ir putras! Putras ir ideāls pārtikas produkts, kas piemērotas mūsu klimatam. Pateicoties termiskajai apstrādei to pagatavošana neaizņem daudz laika. Pēc garšas graudi ir samērā neitrāli, tāpēc no tiem var pagatavot gan sāļos tā arī saldos ēdienus. Daudzi zina, ka no auzu pārslām, tas sagrauzdējot ar cukuru, reizēm pievienojot sviestu un sajaucot ar putukrējumu, iegūst ļoti garšīgu saldo ēdienu. Tās arī izmanto gatavojot auzu pārslu cepumus.
Taču tik retais zina, ka tikpat labi šim mērķim derēs, kviešu rudzu un arī piecgraudu pārslas.
Gatavojot putru no pārslām, vispirms iesaku uzvārīt ūdeni un tikai tad pievienot pienu, tā izvairīsieties no piedegšanas riska.
Piedāvāju vairākas putru receptes, kas tiklab garšos gan pieaugušajiem, gan bērniem un piedāvās pavisam jaunu iespēju izmēģināt kaut ko nebijušu Jūsu virtuvēs.

Pusdienu putra

Dotā porcija paredzēta 2 personām
Rudzu/griķu pārslas 120 g
280 gr piens vai ūdens
1 ola
Garšvielas
Tomātu mērce/sojas mērce/sinepes
Vārīti kartupeļi (1/4 daļa no putras daudzuma)
Kaņepju sēklas/linsēklas/ķirbju sēklas

Katliņā uzvāra rudzu vai griķu pārslas, kad putra gandrīz gatava, lēni maisot, tai pievieno sakultu olas dzeltenumu ar garšvielām un kečupu vai kādu no minētajām mērcēm. Atsevišķi sakuļ olas baltumu un iecilā putrā. Klāt pievieno nomizotus, kubiņos sagrieztus kartupeļus. Pašās beigās var pievienot arī kaņepju, ķirbju un linsēklas. Ļoti sātīga putra, kas noteikti garšos arī vīriešiem!

Piecgraudu putra ar dārzeņiem

120 gr 5 graudu pārslas
½ selerijas sakne
1 Sīpols
1-2 daiviņas ķiploki
1 vidēja lieluma burkāns
280 gr ūdens (piens)

Selerijas sakni un burkānus sarīvē un liek uz pannas cepties, pievieno sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus, kad viss ir apcepies, masu pārvieto uz katliņu, kurā ir ūdens un vāra 5 graudu pārslas, līdz putra gatava. Lai putra sātīgāka, pašās beigās gatavajā masā var iecilāt iekšā biezpienu.

Vīru putra

Ķirbja mīkstums
Cauraugusi cūkgaļa
1 Sīpols
1-2 daiviņas ķiploki
120 gr griķu pārslas
280 gr ūdens (piens)
kečups

Uz pannas apcep kubiņos sagrieztu cauraugušu cūkgaļu, kam pievieno sīpolus un ķiplokus, kā arī ½ kubiņos sagrieztu ķirbja mīkstumu. Tikmēr katliņā ūdenī vāra ½ ķirbja mīkstumu, kad tas mīksts – sastampā un pievieno ūdeni (pienu) un griķu pārslas, iemaisa arī mazliet kečupa, pavāra 2 min un pievieno uz pannas sacepto masu un garšvielas! Visus produktus izvēlas proporcionāli, bet jāņem vērā, ka pārslu attiecība ar ūdeni ir 1:3.

Auzu pārslu putra

140 gr auzu pārslas
300 gr ūdens (piens)
Banāns
Vanilīncukurs
Kanēlis

Katliņā vāra pienu, pievieno auzu pārslas, vanilīncukuru, gabaliņos sagrieztus banānus un kanēli. Ļoti garšos bērniem!

Smaržīgā putra

140 gr Rīsu pārslas
300 gr ūdens (piens)
1 ēd karote Medus
Žāvēti augļi – āboli, rozīnes, plūmes, aprikozes
Kanēlis, muskatrieksts
Lazdu rieksti
Liķieris vai rums

Žāvētos augļus sagriež mazos gabaliņos un liek vārīties ūdenī, pēc pāris minūtēm pievieno pienu un rīsu pārslas, kad putra gandrīz gatava, iemaisa medu, kanēli, muskatriekstu un sasmalcinātus lazdu riekstus, pašās beigās var pievienot nedaudz liķiera vai konjaka smaržai.
Medus vietā var pamēģināt iebiezināto kondensēto pienu, savukārt, žāvēto augļu vietā – svaigus vai saldētus augļus.

Birkas: , , , , , , , , ,

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: